РазчáнЧени снáЖки

Движения при хранене

gallery/3.1.8-dvizhenya-pri-hranene-blog-800-500

Стандартно, при хранене на маса се сяда на стол. На масата пред хранещия се има чиния. Целта на движенията при храненето е съдържанието на чинията да достигне и да влезе в устата. Това става с помощта на ръцете или на прибор – вилица, лъжица, клечки. В същото време хранещия се опитва да предпази дрехите си от изцапване с храна.

 

Очевидно движенията при хранене не са никак елементарни. Освен това се практикуват няколко пъти на ден. Това ги превръща в двигателно поведение.

 

Често при хранене се наблюдава навеждане на горната част на тялото над масата и изнасяне на главата над чинията. Подобен маниер осигурява и двете изисквания при храненето – поемане на храна и запазване на чистотата на дрехите.

 

При навеждане над масата тежестта на горната част на тялото натоварва кръста. С изнасянето на главата напред, гърба се извива още повече, врата също се извива. Хранопроводът е притиснат по цялата си дължина. Стомахът също е притиснат.

 

За да облекчи себе си тялото търси начин да предаде тежестта върху външна опора. Това става чрез облакътяване върху масата и отмятане на главата назад.

 

 

Щедри бонуси от природата!

 

1) Преглъщането на храната става докато хранопровода е притиснат по цялата си дължина. Нарушаване на храносмилателния процес.

 

2) Многократно натоварване на кръста.

 

3) Възниква необходимост от подпиране.