РазчáнЧени снáЖки

Мобилно сърфиране

gallery/3.1.3-mobilno-sarfirane-blog-800-500

Сърфирането с мобилно устройство е нова съставка в двигателното поведение на човека. Наименованието – сърфиране, подсказва, че става въпрос за динамичен и бърз процес. Знае се, че сърфирането е кратко и изтощително, защото е свързано с отделяне на голямо количество енергия за кратък период от време. Само че не се обръща внимание на факта, че това се отнася за физическото сърфиране.

 

Факт е, че сърфирането започва „за малко“, значи няма нужда от подбор на специална позиция и положение на тялото. Опита показва, че мобилното сърфиране не е чак толкова изтощително и може да продължи с часове.

 

Освен тази подлъгваща продължителност, сърфирането има и друга особеност. Мобилното устройство няма конкретно местоположение. Позицията му е плаваща и се определя от положението на опорната му точка. Обикновено едната ръка служи за опора, а другата за „разлистване“.

 

По инерция интелекта се увлича по информацията, която го интригува, а главата се изнася в посока към източника на тази информация, подобно на изнасянето при «диамантената гърбица».

 

При мобилното сърфиране местоположението на устройство е някъде ниско долу, защото опорната ръка е опряна стабилно в торса. Това гарантира, че тялото няма да рухне заради липса на опора на лактите.

 

Щедри бонуси от природата!

 

1) Загуба на изправения стоеж на тялото. Необходимост от странично стабилизиране на тялото.

 

2) Разклоненията на нервната, кръвоносната и лимфна системи, които свързват главата с торса са притиснати.

 

3) Умора и схващания във врата, раменете и горната част на гърба.

 

4) Предпоставка за «диамантена гърбица».

 

 

...

 

Вие склонни ли сте да обръщате внимание на стойката си
докато ползвате мобилното си устройство?

 

Оставяте ли интригуващата ви информация да определя
двигателното ви поведение?