РазчáнЧени снáЖки

Олекотена позиция на езика при затворена уста

gallery/3.2.4-olekotena-pozitsiya-na-ezika-blog-800-500

Езикът вероятно е мускула с най-много свобода в човешкото тяло и освен това е със „собствено задвижване“. Но не само това! Той задава изходната позиция на много други мускули в тялото. Това се дължи на факта, че според положението си езика може да създава нефункционални напрежения, а също може и да ги освобождава и преразпределя.

 

За да освободи нефункционалните напрежения в мускулите на долната челюст, езика трябва да е разположен по следния начин: предната му половина да се опира в небцето, а върха му достига до зъбите. Това е! Може да се прави вечер при лягане.

 

С ръцете си Фа Ни онагледява приблизително как изглежда това.

 

Тази позиция на езика е съвсем естествена при затворена уста. Тялото лесно я припознава. Мускулите на долната челюст бързо привикват с нея. Главата също бързо свиква без напрежение в мускулите.

 

Обратно, положението на езика в долната част на устата напряга мускулите в долната челюст. Това води до напрягане на мускулите по лицето, главата и врата. От своя страна напрегнатия врат спазмира мускулите на раменете, горната част на ръцете и надолу по гърба и т.н. На практика цялото тяло намалява ставно-мускулната си сетивност (усет), от „полегнало“ положение на езика.

 

Щедростта на природата!

 

1) на лице е факта, че съвременните терапевтични школи, които работят за превенция на здравето на опорно-двигателната система, започват да правят връзка между напреженията в челюстта и плоскостъпието.

 

2) лицето придобива по-привлекателен вид когато мускулите на челюстта са освободени от нефункционали напрежения.

 

3) преодолява се навика за дишане през устата.

 

4) при децата по време на развитието и формиране на челюстта и захапката е важно костите да са освободени от натиска на мускулите, за да може процеса да протича според естествената си посока.