РазчáнЧени снáЖки

Разни маниери при ходене, походки

gallery/3.1.5-razni-manieri-pri-hodene-blog-800-500

Изследователите на биометрични данни твърдят, че походката на всяко човешко тяло е уникална и може да служи за разпознаване. Това означава, че маниерите на ходене са толкова, колкото са човешките тела.

 

Думите «ходене», «вървене» и «стъпване» често се използват като синоними. Счита се, че ходовия цикъл започва с отделяне на стъпалото от настилката и завършва със стъпването. Когато се дават съвети за правилно ходене, вниманието се фокусира именно върху начина, по който се осъществява контакта между настилката и стъпалото. В това може и да има някаква логика, защото единственото общо нещо между различните походки е отлепянето на ходилото от настилката.

 

Ето няколко начина на повдигане на ходилото при ходене и съответните движения на опорно-двигателната система:

gallery/3.1.5A-razni-manieri-pri-hodene-blog-300-200

1) Ходене с минимално повдигане на ходилото. Стъпалото запазва почти успоредно положение с настилката. Свивката в коляното липсва или е много малка. От страната на повдигнатия крак, тазът се повдига нагоре и губи водоравното си положение. Торсът се накланя встрани или гръбначния стълб поема кривината за да запази в изправено положение горната част на тялото.

2) Ходене с повдигане на ходилото така, че стъпалото е почти перпендикулярно на настилката. Погледнато отстрани, пръстите сочат към земята. Погледнато в гръб, подметката се вижда цялата. От това положение кракът се оттласква напред докато коляното се обтегне. Тазът се върти странично, а ръцете се размахват почти неконтролируемо. Това е най-масовият маниер на ходене. Най-забележим е при дами, които носят висок ток и ... при Джони Уокър. (главното изображение).

gallery/3.1.5B-razni-manieri-pri-hodene-blog-300-200

3) Ходене с минимално повдигане на петата в края на стъпката, колкото да не се сурка бомбето на обувката. Понякога тази походка изглежда сякаш човека го мързи да си повдигне краката, но причината за ограниченото движение е някъде в опорно-двигателната система. Торсът се усеща чрезмерно тежък и тегли напред, а краката го следват. Понякога цялото ходило може да се завърти навън, а подметката да се види отстрани. Това е с цел да се осигури още малко пространство между подметката и настилката. В същото време тазът е повдигнат от едната страна и е теглен напред от торса.

Всички завъртания и повдигания на таза, които са резултат от движението на краката при ходене, са нефункционални движения. Тазът е част от торса и движенията му следва да са подчинени на движенията на торса.

 

Факт е, че колкото повече нефункционални движения извършва тялото, толкова повече нефункционални напрежения възникват в мускулите по време на ходене.

 

При ходенето участва цялата опорно-двигателната система, въпреки, че се счита, че само краката имат заслуга. От друга страна ходенето се осъществява чрез движения, които се повтарят ритмично. Следователно ходенето не е просто маниер и походка, а ритъм на опорно-двигателната система.

 

Какви са бонусите от природата когато тазът следва движението на краката?

 

1) Натрупването на нефункционалните напрежения в мускулите по време на ходене водят до по-бърза умора тялото. Когато това се натрупа във времето, намалява склонността към предвижване на собствен ход.

 

2) Мускулите са подложени на неравномерно и нехомогенно натоварване. Това води до напрежение и болки в коленете; в таза; в пръстите на краката; в кръста; в раменете; в горната част на гърба; във врата.

 

3) Дължината на крачката обикновено се определя от бързината, която искаме да постигнем и никак не е съобразена с механиката на опорно-двигателната система. Това е като да се увеличава диаметъра на гумите на автомобила за да се увеличи скоростта. Не е логично конструкцията на автомобила да се променя непрекъснато заради променящ се диаметър на гумите, нали? Но при ходенето се получава точно това – скоростта променя дължината на крачката, а тя променя механиката на цялата опорно-двигателна система.

 

...

 

Какъв е вашия предпочитан маниер на ходене?
Има ли нещо друго характерно за вашата походка?