РазчáнЧени снáЖки

Самостоятелно изграждане

на олекотени движения

gallery/3.2.3-samostoyatelno-izgrazhdane-na-olekoteni-dvizhenya-blog-800-500

Рецептата

 

При използването на олекотените движения няма рецепта. За щастие при тяхното изграждане има. Рецептата е основана на механиката на опорно-двигателната система и се състои от съставки наречени в текста базови точки.

Базовата точка представлява елементарна двигателна дейност. Неината пряка задача е да зададе ритъм на ставно-мускулната сетивност, а косвената - да зададе ритъм на комуникацията между сетивността и рефлексите.

 

Самостоятелното изграждане на олекотените движения започва с определяне на ежедневните двигателни нужди на тялото. Това са: ходене, навеждане от кръста, навеждане на главата, стоене прав, седене, четене от мобилно устройство.

 

От тях се определят не повече от три рутинни движения – най-често употребяваните. Не е нужно на тялото да се възлагат по-амбициозни задачи. Изграждането на две-три олекотени движения създава условия за проявление на други такива.

 

Важно!

Инструментите за комуникация с тялото, вкл. олекотените движения не са само за онези, които възнамеряват да „полетят”, но също и за онези, които поради една или друга причина са с нарушена цялост на опорно-двигателната система или пък са в временна функционална невъзможност.

 

Функционалните блокажи и невъзможност, временни или постоянни, на една или няколко части от тялото не са причина останалите части да бъдат пренебрегвани.

 

Някои основни олекотени движения

 

Олекотено позициониране на езика при затворена уста

 

Олекотено навеждане на главата спрямо врата

 

Олекотено сърфиране

 

Олекотено ходене, олекотена походка

 

Олекотено стоене прав

 

Олекотено навеждане на тялото

 

Олекотени движения в кулинарията и някои професии