РазчáнЧени снáЖки

«Стоене прав» и необходимост от подпиране

gallery/3.1.7-stoene-prav-i-neobhodimost-ot-podpirane-blog-800-500

Човешкото тяло се отличава с вертикален гръбначен стълб. За да стои изправено то ползва два крака. Другите два крайника – ръцете – му служат за дейности, неприсъщи на четириногите: писане, рисуване, въртене на отвертка ...

 

Според принципите на гравитацията, при стоене прав, кръста е натоварен с част от тежестта на горната половина на тялото. Заради натоварването в кръста, мускулите в горната част на гърба и раменете да се съкращават за да поемат част от тежестта. За човешкото тяло не е характерно да връща тежестта отдолу нагоре, опорно-двигателна система с вертикален гръбначен стълб не работи по този начин. Мускулите се схващат и възниква необходимост от подпиране върху външна опора.

 

Външните опори могат да са най-разнообразни: джобовете на дрехата; облакътяване върху дръжката на пазарна количка, съпроводено с побутване между рафтовете по време на пазарене; облакътяване върху масата по време на хранене.

 

Въпросът е защо изобщо се появява необходимостта от допълнителна опора, щом опорно-двигателната система е достатъчно стабилна по природа? Защо тази даденост е практически недостъпна?

 

Причината за всичко описано е, че краката не работят според естествената си функционалност. Те не предават цялата тежест на тялото върху настилката и се налага прехвърляне на част от товара чрез ръцете и други части на тялото върху външна опора.

 

Щедри бонуси от природата!

 

1) нефункционалната работа на краката в крайна сметка води до създаване, натрупване и складиране на нефункционални напрежения в различни части на тялото.

 

2) движенията и стойките създават впечатление за напрегнатост различни части на тялото.

 

3) липсва баланс на стойката при стоене прав.

 

...

 
Колко време можете да стоите прав?

 

Какви външни опори ползвате?